Infiintata la inceputul secolului XX-lea, in timpul mandatului lui Spiru Haret, ministru al Instructiunii Publice si reputat matematician Scoala nr.2 a parcurs o istorie ce o reflecta pe cea a orasului. La inceput o institutie mica, asemeni localitatii, s-a numit Scoala Nr.2 si a functionat intr-o cladire ce se afla nu departe de actuala locatie, in curtea fostei societati "Muntenita".
Imediat dupa al doilea razboi mondial a devenit scoala elementara Nr.4, iar de la 1 septembrie 1950 Scoala elementara mixta Nr.4. In perioada 1950 - 1951s-a construit un nou sediu al scolii pe actualul amplasament, sediu ce a apartinut Scolii Nr.2 pana in anul 2000 cand a fost cedat Liceului cu Program Sportiv. Din statisticile vremii reiese ca in anul scolar 1950 - 1951 personalul scolii era format din cinci invatatori, zece profesori, un maistru, un pedagog si doi ingrijitori. Din registrul pentru inscrierea elevilor rezulta ca la nivelul anului scolar 1951 - 1952erau scolarizati 331 elevi organizati in cinci clase primare si sase gimnaziale.
Industrializarea municipiului, dupa anul 1968 a atras o numeroasa forta de munca si implicit o extindere a spatiului urban. Totodata a crescut si populatia scolara pentru care se impunea constructia unor noi spatii de scolarizare. Astfel in anul 1977 - 1978 s-a dat in folosinta un nou corp de cladire, corpul B: compus din 10 sali de clasa, 2 laboratoare, un cabinet de stiinte sociale, biblioteca precum si alte dependinte, acestea mult subdimensionate fata de nevoile scolii.
Holurile inguste, lipsite de un iluminat natural satisfacator, grupuri sanitare improprii si insuficiente pentru o populatie scolara ce crestea an de an, ca si discomfortul termic din perioada rece a anului au fost probleme cu care s-a confruntat conducerea scolii timp de 20 de ani.
Incepand cu anul 1990, in baza unui program de prioritati s-a trecut mai intai la imbunatatirea esteticului, prin lambrisarea tuturor spatiilor, panotarea holurilor si refacerea instalatiei termice. Un alt obiectiv important a fost refacerea laboratoarelor si cabinetelor distruse pe durata celor 15 ani de activare in trei si patru schimburi. Astfel printr-o buna colaborare cu parintii si primaria municipiului, printr-un management adecvat Scoala Nr.2 a cunoscut un profund proces de transformare in bine: la nivelul bazei materiale , a curricumu-lui, a relatiilor interpersonale si a relatiilor comunitare.
Din 23 aprilie 1999 la propunerea cadrelor didactice, prin Decizia nr.120 a Inspectoratului Scolar General, Scolii Nr.2 i s-a atribuit numele marelui umanist "Dimitrie Cantemir".
Fara a enumera toate rezultatele obtinute de elevii si cadrele didactice ale scolii, precum si varietatea profesiunilor onorabile ale fostilor nostri elevi si fara a ne asuma cu usurinte merite, putem spune ca Scoala Nr.2 "Dimitrie Cantemir"isi cinsteste traditia si pe patronul sau spiritual.
Astfel, an de an Scoala Nr.2 "Dimitrie Cantemir" se situiaza pe primele trei locuri, la nivelul municipiului la testele nationale, teze cu subiect unic, are participanti la faza nationala a olimpiadelor si concursurilor scolare, a castigat in doua randuri concursul judetean de cultura generala "Cel Mai Bun Castiga". La baza obtinerii acestor rezultate sta efortul constant si eficient depus de cadrele didactice prin activitati la clasa si in afara clasei cu o populatie scolara ce provine in proportie de peste 95% din mediul muncitoresc.
Scoala Nr.2 "Dimitrie Cantemir
Asociatia Parintilor Elevilor Scolii Nr.2 "Dimitrie Cantemir"
Cu sediul in municipiul Vaslui, str. Stefan cel Mare, nr.193, jud Vaslui, tel / fax: 0335417619
e-mail: sc2vaslui@yahoo.com
Cu sediul in municipiul Vaslui, str. Stefan cel Mare, nr.193, jud Vaslui, tel / fax: 0335417619
e-mail: sc2vaslui@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu